Pel dret a decidir, també, la nostra salut… AFEGEIX-TE a la Marea Blanca!


El passat dissabte 28 de febrer hem celebrat, juntament amb la Plataforma pel Dret a la Salut (PDS) i el Sindicat d’Estudiants del Països Catalans (SEPC-Clínic) i amb una setantena d’entitats i moviments, una sessió del Parlament Ciutadà sobre salut i el sistema sanitari de Catalunya.

PMC-Salut-4568


Declaració institucional

Avui dia 28 de febrer de 2015, la majoria d’organitzacions polítiques i socials vinculades a l’àmbit sanitari ens hem reunit a la Facultat de Medicina de l’Hospital Clínic de Barcelona per celebrar una sessió del Parlament Ciutadà.

 

En aquesta sessió, hem volgut posar sobre la taula els punts bàsics i irrenunciables per avançar cap a la creació d’un nou sistema sanitari per al nostre país: un servei públic que defugi la privatització, mercantilització i biomedicalització i que garanteixi l’accés universal a la salut.

 

Amb la convicció de la necessitat d’establir un nou consens sanitari, totes les organitzacions avui reunides ens disposem, a partir d’aquest moment, a treballar de forma conjunta i coordinada per a la culminació d’aquest projecte, un projecte que comença avui amb la constitució de la Marea Blanca de Catalunya; un projecte que dóna forma a un bloc històric, una eina que ens permetrà defensar les següents premisses que avui hem acordat:

1r) Conquerir la sobirania en salut i sanitat, i actuar sobre els veritables determinants de la salut col·lectiva.

2n) Iniciar un procés de reversió de l’actual tendència medicalitzadora motivada per una visió biologista de la salut i per la cultura del consum.

3r) Garantir el Dret a la Salut i a un model d’atenció sanitària públic, de cobertura universal, sense discriminació de classe, gènere o raça, equitatiu i finançat per impostos progressius suficients per cobrir les necessitats de la població.

4t) Posar en marxa un Pla de Nacionalització dels serveis públics de salut per convertir el Servei Català de la Salut en el Servei Nacional de Salut de Catalunya, amb funcions de planificació, finançament, gestió i avaluació dels serveis de salut públics, integrals i integrats de Catalunya.

5è) Assegurar la transparència, equitat, universalitat, eficiència i autonomia de gestió d’aquest Servei de Salut. Eliminar les portes giratòries de la sanitat pública i garantir que els inculpats per corrupció compareguin davant la Justícia.

6è) Fomentar la participació efectiva de les ciutadanes, ciutadans i personal de la sanitat als òrgans de govern del Servei de Salut per tal d’afavorir la democràcia real i directa.

7è) Fomentar l’ús adequat dels medicaments, de les tecnologies i de les eines terapèutiques, i recuperar les competències públiques en recerca, limitant la intromissió de la indústria farmacèutica en els àmbits de la formació i investigació mèdiques.

8è) Millorar el sistema assistencial potenciant una Atenció Primària forta i reformant l’atenció hospitalària, adequant-la a les necessitats de salut actuals.

9è) Derogar els coREpagaments sanitaris i farmacèutics i adquirir el compromís de no imposar noves taxes com l’euro per medicament.

10è) Garantir el respecte a l’autonomia i llibertat en les decisions sanitàries; el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs, a l’educació sexual i afectiva i a la no discriminació per causes de gènere en salut; assegurar el dret al tractament del dolor i a una mort digna; el dret a la no cessió de les dades personals a entitats privades, etc.

D’avui en endavant, la Marea Blanca defensarem i guanyarem la salut com a dret fonamental, per avançar en la consolidació d’una sanitat universal, pública i gratuïta.

Anunciem, doncs, mobilitzacions i accions al maig i al setembre per a donar visualització i força als deu punts acordats.


PMC-Salut-4717

Votació unànime de la creació de la Marea Blanca de Catalunya al Parlament Ciutadà


 

Si vols adherir-te a la Marea Blanca de Catalunya,

inscriu-t’hi mitjançant el següent formulari

Nom:*
Codi postal:*
Correu electrònic:*
Entitat o col·lectiu (si s'escau):
web de l'entitat o col·lectiu (si s'escau)
En enviar aquest formulari accepto que les dades que hi he posat siguin incloses en un fitxer electrònic que s’utilitzarà exclusivament per a comunicacions relacionades amb les activitats de la Marea Blanca de Catalunya. Per exercir els teus drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició que preveu la LOPD, pots adreçar-te a Nova (Parlament Ciutadà) enviant un correu electrònic a informacio@parlamentciutada.org indicant en l’assumpte “Ref. Protecció de dades”.

 

Caràtula verd

 

Desenvolupament de la sessió:

 

9:30 Rebuda, acreditació e inscripció de participants
10:00 Obertura i presentació de la sessió Aina Delgado (SEPC-Clínic)
10:05 Presentació de la sessió Itziar González (PMC)
10:10 Escenari actual de la Salut i el Sistema Sanitari Pep Martí (PDS)
10:30 Determinants de la Salut Joan Benach, professor de la UPF
10:45 Intervencions de moviments, plataformes i entitatssobre la relació de la Salut amb el seu àmbit d’activitat:Liga SFC (Encefalomielitis Miálgica/Síndrome de Fatiga Crónica)

Plataforma per la Qualitat de l’Aire

Aliança contra la Pobresa Energètica

Sindicat d’Estudiants del Països Catalans (SEPC-Clínic)

Xarxa de Dones per la Salut

Fundació Congrés Català de la Salut Mental

Assemblea d’Aturats-Barcelona

Pasucat

Dempeus

Plataforma d’Afectats per l’Hepatitis C

Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris

Plataforma Defensa de l’atenció pública a la   Salut Mental

Fòrum Català d’Atenció Primària (Focap)

Sicom

Presenta i modera Pep Cabayol (Sicom)
11:50 Torn obert de paraules
12:20 Proposta per formalitzar la creació de la Marea Blanca de Catalunya, amb el doble objectiu de ser un espai comú de mobilització, confluència i coordinacióMarea Blanca de Ponent i PirineusMarea Blanca Mataró i el Maresme

Plataforma per la defensa de la sanitat pública del Baix Valles

Presenta i modera, Toni Barberà (Dempeus)
13:00 Votació de la proposta de creació de la Marea Blanca de Catalunya Itziar González (PMC)
Cloenda Leia Peralta SEPC-Clínic

 Documentació de la sessió: aportacions de les persones i  entitats que han intervingut


 

Manifest: Pel dret a decidir també la nostra salut i el Sistema Sanitari de Catalunya

 


Galeria fotogràfica de la sessió

https://www.flickr.com/photos/parlaciutada/sets/72157650680664418/

 


Retransmissió en directe de la sessió

(possible gràcies a la col·laboració de SICOM)

 

 


 

8 Comments

    Leave a Comment

     

    — required *

    — required *