Celebrada la Jornada sobre Desobediència Civil i Objecció Fiscal


PMC jornada desobediència-30

Al Centre Arts Santa Mònica, i en el marc del cicle “Trets enmig del concert“, s’ha celebrat la Jornada sobre Desobediència Civil i Objecció Fiscal del Parlament Ciutadà.

La jornada ha comptat amb una interessant aportació de Derecho de Rebelión, moviment que participa en l’exposició “Mesures de Desajust” de Núria Güell, resident a l’Arts Santa Mònica fins el 5 de juliol.

A continuació hem assistit a les exposicions del Servei d’Informació d’Objecció Fiscal de Justícia i Pau, de Procés Constituent i de Catalunya diu Prou; i també d’una organització que ha pogut obtenir recursos gràcies a anteriors campanyes d’objecció fiscal com és Tanquem els CIES.

En la segona part de la sessió, Martí Olivella ha exposat algunes vies per a portar a terme la desobediència civil i ha tancat l’acte Francina Planas amb la lectura d’un manifest que ha estat assumit per les persones assistents i que es reprodueix a continuació:


 

MANIFEST FINAL DE LA JORNADA SOBRE EL DRET A L’OBJECCIÓ FISCAL

Les eleccions als Ajuntaments, al Parlament de Catalunya i al Congrés del Diputats de l’Estat Espanyol s’han convertit en un xec en blanc. Les aliances posteriors a les jornades electorals comprometen els programes, que inicialment cadascú ha votat. I és que una cosa són el programes, les sigles, les cares i una altra ben diferent la gestió de govern.

Els pressupostos que han de regir la gestió pública són pactats d’esquena a la voluntat de la ciutadania. Fins i tot s’han anat adoptant canvis al sistema fiscal espanyol sense cap mena de participació.

Es demana un compromís fiscal a la ciutadania a ulls clucs, sabent, a més, que la fiscalitat espanyola no està sent instrument de redistribució equitativa de la riquesa del país, sinó un trist simulacre.

Volem contribuir amb els nostres impostos a:

  • Redistribuir equitativament la riquesa
  • Comptar amb uns serveis públics de qualitat
  • Prioritzar les necessitats socials, sanitàries, educatives, ocupacionals, culturals, d’habitatge, energètiques…

I no volem contribuir a la burocràcia, l’exèrcit, l’armament, la casa reial, l’església, els sobresous dels alts càrrecs i representants….

Per això, per poder contribuir amb consciència, ens cal un pacte en les regles de joc col·lectiu fonamentat en la participació i el consens en les prioritats pressupostàries.

Existeixen nombroses experiències participatives en la definició de pressupostos en l’àmbit municipal en diferents indrets del món, replicables a tots els municipis, en el marc de construir col·lectivament un projecte de ciutat. També s’han fet propostes innovadores tals com aplicar mecanismes per a votar els nostres representants en funció de la distribució pressupostària que plantegen; aplicar sistemes pels quals en la declaració de renda puguem indicar els percentatges de distribució pressupostària per les que opta cadascú. En un marc de preservació dels drets humans.

Volem dir-hi la nostra, ser escoltats i exercir el nostre dret a decidir també en el pressupost i control de les despeses públiques.

Mentre això no succeeixi, apel·lem al dret a dissentir, al dret a objectar fiscalment a través d’accions simbòliques que poden esdevenir accions de pressió, com:

  • Desviar una part de la contribució fiscal a projectes pel desenvolupament i la justícia social, de defensa dels drets humans, o de serveis públics reconeguts però retallats (Per exemple la dependència).
  • Bloquejar una part de la contribució, fent penyora fiscal, fins que exercim el dret a participar, decidir i controlar els pressupostos.

15 de maig de 1015

Més informació a:

obfiscal@pangea.org ; www.objecjecciofiscal.org

oficinarescateinvertido@riseup.net , www.derechoderebelion.net

http://parlamentciutada.org/celebrada-la-jornada-sobre-desobediencia-civil-i-objeccio-fiscal/

 


Galeria fotogràfica de la Jornada

https://www.flickr.com/gp/parlaciutada/4w07Kv


A continuació podeu accedir a les gravacions en vídeo dels continguts de la jornada que també podeu trobar al Canal de You Tube de Parlament Ciutadà

 

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Leave a Comment

 

— required *

— required *